OIE

EPCG rekonstruisao MHE Glava Zete i zamenio dva transformatora u HE Perućica

EPCG MHE Glava Zete HE Perućica

Foto: EPCG

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) završila je rekonstrukciju i modernizaciju male hidroelektrane (MHE) Glava Zete, kojom upravlja zajedničko preduzeće crnogorske državne elektroenergetske kompanije i firme NTE iz Norveške. EPCG je takođe montirao dva nova blok transformatora u svojoj hidroelektrani Perućica.

Modernizacija male hidroelektrane Glava Zete je deo projekta vrednog osam miliona evra u okviru kojeg je rekonstruisana i puštena u rad i mala hidroelektrana Slap Zete, takođe u vlasništvu zajedničkog preduzeća EPCG i NTE, navodi se u saopštenju.

Investicija će povećati proizvodnju struje za 30%

Rezultat ove investicije, kojom je podignut stepen efikasnosti hidroelektrana, biće povećanje proizvodnje električne energije za 30%, rekao je Dragan Vlahović, direktor zajednićkog preduzeća Zeta Energy, koje je osnovano 2010. godine i u kom EPCG ima većinski udeo. Prosečna godišnja proizvodnja u periodu pre modernizacije iznosila je 14,6 GWh, dok će sada iznositi 20,5 GWh.

Projekat je obuhvatio i ugradnju najsavremenije tehnologije za tretman otpadnih voda, rekao je Vlahović. Obe male hidroelektrane izgrađene su pedesetih godina 20. veka. Slap Zete ima instalisanu snagu od 1,2 MW, a Glava Zete 4,5 MW.

Zamena transformatora u HE Perućica produžiće radni vek za najmanje 30 godina

Ugradnja dva nova blok transformatora u HE Perućica deo je projekta zamene ukupno pet transformatora koji je ugovoren sa konzorcijumom predvođenim hrvatskom kompanijom Končar.

Ceo ugovor je vredan 2,25 miliona evra, a predviđeno je da naredne godine budu isporučena još dva, pa onda 2022. i peti blok transformator, saopštio je EPCG. Iz Končara, međutim, najavljuju da bi sva tri preostala trafoa mogla biti isporučena već naredne godine, znatno pre ugovorenog roka.

Zamenom ovih transformatora HE Perućica će postati sigurnija elektrana, a radni vek će biti produžen za najmanje trideset godina, rekao je Dragan Čizmović, direktor HE Perućica.

On je početkom godine izjavio da je u toku kapitalna rekonstrukcija svih sedam generatora u HE Perućica, od kojih su tokom protekle dve godine revitalizovane četvrta, peta i sedma mašina. EPCG je nedavno raspisao tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju osmog agregata, instalisane snage 58,5 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

27. avgust 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

27. avgust 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

27. avgust 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

27. avgust 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu