x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energetski dani Sarajevo 2015

19.09.2015. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
Energetski dani Sarajevo 2015

Grad Sarajevo je od 14. do 19. septembra bio domaćin manifestacije Energetski dani Sarajevo 2015. Manifestacija je okupila učesnike aktivne u sektoru energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi. Događaj, koji je podržala njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) kroz njen Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), uključuje nekoliko aktivnosti propraćenih intenzivnom kampanjom za podizanje svijesti javnosti na temu energetske efikasnosti i ublažavanja klimatskih promjena.

Energetski dani su okupili predstavnike državnih i regionalnih institucija, kao što su Mreža energetski efikasnih glavnih gradova Jugoistočne Europe, subjekte sa mandatom za energetsku efikasnost, međunarodnu zajednicu u Bosni i Hercegovini (BiH), partnere projekta GIZ ORF-EE, te studente. Fokus je bio na pružanju podrške Sarajevu u procesu postajanja energetski efikasne zajednice, uključujući uspostavljanje platforme za saradnju i razmjenu iskustava i najboljih praksi.

U sklopu Energetskih dana održan je i stručni skup pod nazivom „Energetska efikasnost i lokalne zajednice” u Skupštini grada Sarajeva, na dan 16. septembra – Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača. Skupu su prisustvovali Christian Hellbach, njemački ambasador u BiH, koji je naglasio važnost smanjenja emisije stakleničkih plinova, kao i potrebu da se pozabavimo „klimatskim promjenama kao najvećim izazovom savremenog doba. „Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, iskoristio je priliku da podsjeti kako „svi treba mudro da koristimo energiju.”

Glavni zaključci sa konferencije su bili usmjereni na podizanje svijesti kao nešto od najveće važnosti za promjene u ponašanju društva, što bi trebalo da podstakne napredak na području energetske efikasnosti. Posebna pažnja je posvećena i potrebi donošenja zakona o energetskoj efikasnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i usklađivanju zakonodavstva BiH u ovoj oblasti s pravnom stečevinom EU. Među ostalim važnim zaključcima su i nužnost da se pojednostave procedure za dobijanje dozvole za realizaciju projekata od značaja za energetsku efikasnost, kao i značaj završetka projekta biciklističke staze u Sarajevu.

U sklopu Energetskih dana organizirana je i prva tematska sjednica na temu energetske efikasnosti u Parlamentu FBiH, koja je imala za cilj poticanje napretka u realizaciji ovih promjena.

Na ceremoniji zatvaranja, 19. septembra, organizirana je i biciklistička vožnja pod parolom „Jedan krug za moj čist i siguran grad”. Događaj je okupio više od 300 djece i odraslih osoba koji su time dali svoj doprinos podizanju svijesti o energetskoj efikasnosti.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.