OIE

Rumunija da subvencioniše solarne panele do poslednjeg krova – ministar

Rumunija-subvencionise-solarne-panele-poslednjeg-krova-ministar

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

08.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar životne sredine, voda i šumarstva Mirča Feket izrazio je nadu da će mehanizmi za subvencije u Rumuniji za fotonaponske instalacije trajati sve dok i na poslednji krov u zemlji ne budu postavljeni solarni paneli.

Rumunija je prošle godine prvi put uvećala ukupni kapacitet iz fotonaponskih postrojenja za više od jednog gigavata, a spisak velikih projekata spremnih za ulazak u fazu izgradnje stalno raste. Štaviše, organizacija SolarPower Europe očekuje da će ova zemlja 2027. dostići 8,7 gigavata.

Solarni bum je na delu u svim segmentima: od prozjumera preko lokalnih samouprava i čak do operatora sistema za prenos električne energije Transelectrica. Tome su doprinele administrativne reforme, a država koristi obimna sredstva koje je odobrila Evropska unija.

Broj prozjumera – domaćinstava, firmi, ustanova i institucija koji proizvode struju za sopstvene potrebe – premašio je stotinu hiljada. Radi poređenja, na kraju 2020. ih je bilo 1.634. Procenjeno je da ukupna snaga njihovih instalacija iznosi preko 1,4 gigavata, više nego što zajedno imaju oba reaktora nuklearne elektrane Cernavodă.

Mehanizam za subvencionisanje domaćinstava Casa Verde Fotovoltaice bio je blokiran od septembra

Ministar životne sredine, voda i šumarstva Mirča Feket očekuje dalju ekspanziju. U izjavi za Radio România Actualități, napomenuo je da je mehanizam za subvencionisanje domaćinstava Casa Verde Fotovoltaice deblokiran. Naime, jedan domaći sud ga je u septembru suspendovao nakon što je jedna firma uložila žalbu što je odbijena na konkursu za instalatere.

Spor je rešen prijateljski, naglasio je Feket. „Nadam se da nećemo prestati da finansiramo takve programe dok i na poslednjem krovu u Rumuniji ne budemo imali fotonaponski panel“, izjavio je ministar.

Uprava fonda za životnu sredinu (AFM) će do kraja ove sedmice potpisati devedesethiljaditi ugovor, tvrdi ministar. U programu Casa Verde Fotovoltaice, vlada maksimalno isplaćuje nešto više od četiri hiljade evra preko AFM-a, odnosno do 90 odsto troškova. Korisnik koji će instalirati fotonaponski sistem pokriva ostatak. Rumunija je 2023. za ovaj mehanizam izdvojila 342 miliona evra, podsetio je Feket.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

8. januar 2024. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

8. januar 2024. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

8. januar 2024. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

8. januar 2024. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije