Otpad

Kipar kreće u borbu protiv plastičnog otpada na plažama

plasticni otpad na plazama kipar

Slika: Projektni i istraživački centar Akti

Objavljeno

30.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Kipru su nedavno, u jeku turističke sezone, najavljene dve inicijative za prikupljanje i recikliranje otpada u sektoru turizma. U Pafosu, gradu na jugozapadnoj obali Kipra, počela je kampanja za uklanjanje plastičnog otpada u toj zemlji, dok je početak recikliranja otpada iz hotela u tom gradu najavljen za početak 2018. godine.

Kampanja za uklanjanje plastičnog otpada na Kipru zvanično je počela 28. juna na lokalnoj plaži u Pafosu sa ciljem da se podigne svest javnosti i poslovnog sektora o zaštiti životne sredine, pre svega o problemu smeća koje završava u moru, piše Sajpres mejl (The Cyprus Mail).

„Projekat je posebno usmeren na vlasnike lokala koji nude hranu i piće, na plažama Kipra kako bi preuzeli odgovornost za zaštitu plaža i smanjili količine uglavnom plastičnog smeća, koje za sobom ostavljaju kupači”, saopštili su organizatori.

Planirano je da se organizuje i takmičenje u okviru koga će vlasici restorana i barova biti ocenjivani u upravljaju plastičnim otpadom.

Projekat protiv plastičnog otpada na Kipru sprovodi Projektni i istraživački centar Akti, nevladina organizacija sa sedištem u Nikoziji. Projekat se sprovodi u okviru program Beyond Plastic Med (BeMed) čiji cilj je rešavanje problema plastičnog otpada u Mediteranu.

„Moramo podići svest kiparksog društva o izvorima i neposrednim posledicama odbacivanja  plastike u more uz istovremeno obezbeđivanje invoativnih predloga za rešavanje tog problema“, navela je ta organizaicja.

Recikliranje hotelskog otpada od 2018. godine

Nedelju dana ranije najavljeno je da će početkom 2018. godine početi da se reciklira otpad koji nastaje u hotleima u Pafosu.

Predsednik pafoskog ogranka Svekiparskog udurženja hotelijera Tanos Mihaelides rekao je tim povodom da je pripremljen novi plan za upravljanje otpadom i da je predviđeno sortiranje otpada u tri kategorije: organski, neorganski i otpad pogodan za recikliranje.

U tom cilju raspisan je tender koji se nalazi u završnoj fazi izbora, rekao je Mihaelides za kiparsku agenciju CAN.

On je rekao da je upravljane otpadom sastavni deo savremene turističke industrije i da neki hoteli već recikliraju staklo i papir.

Program će biti finansiran sredstvima EU i sprovodiće se u saradnji sa lokalnim vlastima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

30. jun 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

30. jun 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

30. jun 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

30. jun 2017. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo