Energetska kriza

Grčka, Bugarska otvorile gasovod IGB

Grcka Bugarska otvorile gasovod IGB

Foto: Savet ministara Republike Bugarske

Objavljeno

11.07.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Premijeri Grčke i Bugarske Kyriakos Mitsotakis i Kiril Petkov simbolično su okrenuli ventil na novom gasovodu IGB. Na njega računaju i zemlje Zapadnog Balkana, jer žele da se snabdevaju gasom iz Azerbejdžana i iz LNG terminala u Aleksandrupolisu.

Tek dva meseca nakon što su označili početak izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu, premijeri Grčke i Bugarske su otvorili gasovod Interconnector Greece-Bulgaria – IGB. Govoreći na svečanosti, Kyriakos Mitsotakis i Kiril Petkov su naglasili značaj tog projekta za energetsku diverzifikaciju u Evropi i smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

Ovaj gasovod je dug 182 kilometra. Postavljen je od Komotinija u Grčkoj do Stare Zagore u Bugarskoj. IGB će u prvoj fazi imati kapacitet prenosa tri milijarde kubnih metara godišnje, uz mogućnost proširenja na pet milijardi.

Rok za početak komercijalnog rada je 10. oktobar. Ova interkonekcija će se u početku puniti gasom iz Azerbejdžana preko Transjadranskog gasovoda – TAP-a.

Projekat IGB je zvanično pokrenut pre 13 godina

Evropska unija je uvrstila IGB među projekte od zajedničkog interesa, a u obe zemlje je proglašen prioritetnim. Prvi memorandum o razumevanju je potpisan 2009. godine.

IGB je prvenstveno namenjen balkanskom tržištu

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis kazao je da IGB znatno unapređuje interkonektivnost gasnog sistema njegove zemlje s tržištima na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Naglasio je značaj veze sa budućim plutajućim skladišnim pogonom za regasifikaciju, FSRU, u Aleksandrupolisu. Završetak tog projekta je planiran do kraja sledeće godine.

Mitsotakis: Energenti će nam biti sredstvo uzajamne pomoći, uzajamne podrške i uzajamnog napretka

„Ruski napad na Ukrajinu sada, više nego ikad, čini koordinisano delovanje zemalja našeg kontinenta ključnim u suprotstavljanju svesnom izboru Moskve da prirodne resurse učini polugom za vršenje političkog pritiska, za sirovu ucenu. To naši bugarski susedi već dobro znaju, iz prve ruke. Naš odgovor je, stoga, da energente koristimo kao sredstvo uzajamne pomoći, uzajamne podrške i uzajamnog napretka“, izjavio je Mitsotakis.

IGB će prvenstveno biti namenjen za balkanska tržišta, a u razvoju su i drugi infrastrukturni poduhvati, poput veza sa Severnom Makedonijom i Italijom, istakao je premijer.

Srbija, Severna Makedonija, BiH žure da obezbede dotok gasa

Srbija i Bosna i Hercegovina su od početka rata u Ukrajini izrazile interesovanje za LNG terminal u Aleksandrupolisu i druge vidove diverzifikacije snabdevanja energentima, budući da se vlasti boje prekida isporuka gasa iz Rusije.

Severna Makedonija još uvek pregovara o kupovini 10 odsto udela i namerava da do kraja septembra raspiše javni poziv za izgradnju gasnog interkonektora sa Grčkom.

Bugarski premijer Kiril Petkov, koji je s Mitsotakisom na svečanosti simbolično okrenuo gasni ventil, podsetio je da će njegova zemlja sada prvi put moći da dobije plavo gorivo iz drugih izvora osim Rusije.

Bugarska je 9. jula u svom jedinom skladištu, u Čirenu, imala gasa za 2,13 teravat-sati energije, odnosno popunjenih 37 odsto kapaciteta. Nivo je skoro isti kao pre godinu dana, ali Rusija je u aprilu prekinula isporuke, pa će državi biti mnogo teže da dopuni tankove. Evropska unija je nedavno obavezala zemlje članice da do 1. novembra podignu iskorišćenost kapaciteta na najmanje 80 odsto, a narednih godina do 90 procenata.

Treba pomenuti i da je državni uvoznik i snabdevač Bulgargaz za jul zatražio povećanje veleprodajnih cena od 32 odsto za proizvođače toplotne energije i posrednike, na 186,47 leva (95,19 evra) po megavat-satu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

11. jul 2022. - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Alexandroupolis LNG pocetak radova premijeri predsednici

Započeti radovi na terminalu Alexandroupolis LNG za alternativu ruskom gasu u jugoistočnoj Evropi

11. jul 2022. - Terminal u istoimenoj luci na severoistoku Grčke obezbeđuje novi pravac snabdevanja prirodnim gasom za jugoistočnu Evropu i Balkan

Severna Makedonija plan oporavka zelenim projektima fondova EU

Severna Makedonija najavila 3,1 milijardu evra investicija u energetiku do 2027. godine

11. jul 2022. - Premijer Zaev je izjavio da će u energetiku do kraja 2027. biti uloženo 3,1 milijarda evra, od čega velika većina u energiju iz obnovljivih izvora

Bugarska revidira tranzitu Gazpromom prekida isporuke gasa

Bugarska revidira ugovore o tranzitu s Gazpromom posle prekida isporuke gasa

11. jul 2022. - Premijer Bugarske Kiril Petkov je Gazpromov potez nazvao kršenjem ugovora i rekao da vlada preispituje sve sporazume, uključujući one o tranzitu gasa