OIE

Domaćinstva u Grčkoj zajedno grade solarne elektrane od 100 megavata

Domacinstva u Grckoj solarne elektrane 100 megavata

Slika: Unsplash

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Poljoprivredna zadruga Agrinio je objavila da su u toku radovi na izgradnji fotonaponskih sistema energetske zajednice koju je osnovala. Petsto porodica u Etoliji-Akarnaniji u Grčkoj zajedno podiže solarne elektrane od ukupno sto megavata, a model je uključen u nacionalni pravni okvir za naredne investicije.

Kompleks koji čine solarne elektrane od stotinu megavata oko sela Katuna u zapadnoj Grčkoj po planu treba da bude završen na jesen i povezan na mrežu pre kraja godine. Energetska zajednica u Etoliji-Akarnaniji koju je pokrenula lokalna zadruga na putu je da napravi najveći pogon te vrste u zemlji, pre nego što domaće kompanije završe neki od ogromnih fotonaponskih projekata na mestu otvorenih kopova lignita i prateće industrije, u cilju napuštanja tog štetnog fosilnog goriva.

Strateški pristup za zajedničku korist

Petsto domaćinstava i njihov strateški partner kIEFER TEK će instalirati vlastitu trafostanicu. Nakon što je grčki prenosni sistem električne energije HEDNO odbio brojne zahteve, porodice su odlučile da grupišu pojedinačne projekte, saopštila je poljoprivredna zadruga Agrinio, sa sedištem u susednoj opštini.

Vlada je uključila model energetske zajednice za solarne elektrane u nedavne izmene zakonâ i propisâ u Grčkoj

Grčka je nedavno u svom zakonodavstvu omogućila ovakve zajedničke napore. Zadruga Agrinio je na svojoj prezentaciji naglasila da su konsultacije s nadležnim ministarstvima trajale mesecima i da je model sada ugrađen u pravni okvir radi narednih projekata u zemlji.

Investicija bi trebalo da se isplati za sedam godina

ProCredit banka finansira poduhvat vredan 90 miliona evra, a pripadnice i pripadnici energetske zajednice su odabrali JinkoSolar za isporuku opreme. Rukovodstvo zadruge je procenilo godišnju dobit na 14 miliona evra. Ona je počela s radom daleke 1930. godine.

 

Inicijativu za instaliranje pojedinačnih fotonaponskih sistema pokrenula je još pre donošenja zakona iz 2010. koji je to omogućio. Panhelenska konfederacija unija poljoprivrednih zadruga Paseges sada promoviše ovaj pristup u regionu Zapadne Makedonije, gde državni proizvođač struje PPC planira da postavi solarne elektrane ukupne snage dva gigavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

24. jul 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

24. jul 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

24. jul 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

24. jul 2020. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga