OIE

Bivši direktor EMS-a Nikola Petrović kreće u izgradnju vetroparka

direktor EMS-a Nikola Petrovic vetroparka

Photo: Unsplash

Objavljeno

15.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Po informaciji koja se pojavila u medijima, prvi čovek EMS-a do 2016. i investitor u male hidroelektrane Nikola Petrović postao je vlasnik polovine preduzeća za razvoj vetroparka od 40 generatora na istoku Srbije.

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prethodni direktor Elektromreže Srbije – EMS, nacionalnog operatora prenosnog sistema električne energije, postao je suvlasnik velikog budućeg vetroparka, saznao je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ta medijska kuća je došla do ugovora i otkrila da je on od avgusta u posedu 50 odsto udela u firmi Crni vrh Power, koja namerava da izgradi vetroelektranu na Crnom vrhu u istočnoj Srbiji. Postrojenje bi trebalo da ima do 40 turbina na skoro 3.000 hektara, po predlogu plana detaljne regulacije objavljenom u junu.

Veličina planiranog vetroparka udvostručena od prvog ugovora s Gradom Borom

Grad Bor je u decembru s investitorom potpisao sporazum o 21 turbini ukupnog kapaciteta 50 megavata. Sedam generatora je bilo predviđeno da se instalira u susednoj opštini Žagubica. Dve strane su tada saopštile da će investicija biti vredna sto miliona evra.

Po ranijem planu, vetroelektrana je trebalo da ima snagu 50 megavata i 21 turbinu, a u međuvremenu je broj povećan na 40

U kasnijem planu se navodi da bi pet turbina bilo na teritoriji Majdanpeka, a ukupno 21 u Žagubici. Gondole bi bile na visini do 130 metara i imale prečnik elisa od 160 metara.

Dokumenti nagoveštavaju mogućnost povezanosti s državnim EMS-om

Petrović se godinama bavi upravljanjem malim hidroelektranama u Srbiji. Država je lane od firmi povezanim s njim kupila struje za 2,3 miliona evra, a najviše od preduzeća Eco Energo Group, piše CINS. One kontrolišu devet malih hidrocentrala.

Firmu Crni vrh Power je prošle godine osnovao W-Line Ivana Pantelića, dodaje se u članku. On je vlasnik i predsednik Kodar energomontaže. Ta kompanija se bavi radovima na prenosu i distribuciji električne energije i telekomunikacijama i radi za državni EMS na nekim projektima.

Petrović, koji je bio na čelu EMS-a od 2012. do 2016, po ugovoru je platio 37.000 dinara za udeo u preduzeću za izgradnju pomenutog vetroparka, stoji u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. septembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. septembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

15. septembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

15. septembar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine