OIE

Beogradske elektrane grade prvu pametnu zgradu u Srbiji

Beogradske elektrane grade prvu pametnu zgradu u Srbiji

Photo: Beogradske elektrane

Objavljeno

02.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Beogradske elektrane namerava da izgradi prvu pametnu zgradu u Srbiji, koja će iz obnovljivih izvora energije sama proizvoditi svu energiju koju potroši, a imaće i niz drugih sistema kako bi bila maksimalno energetski efikasna.

Objekat će imati između dve i tri hiljada kvadrata, i u njemu će biti smeštena administracija preduzeća. Tender za projektovanje bi uskoro trebalo da bude raspisan.

Objekat će biti izgrađen na lokaciji Beogradskih elektrana na Novom Beogradu, na mestu barake koja tu stoji od 1965. godine, kada je i izgrađena toplana Novi Beograd postrojenje kapaciteta 920 MW.

Objekat će imati solarne panele za proizvodnju električne i toplotne energije, kao i toplotnu pumpu za geotermalnu energiju, koja će obezbeđivati grejanje. Imaće i senzore za „pametnu“ rasvetu, a vodom će se snabdevati prikupljanjem kišnice.

Petar Vasiljević, pomoćnik direktora Beogradskih elektrana, kaže za Balkan Green Energy News da će zgrada proizvoditi svu energiju koju potroši.

“Električna energija će se proizvoditi iz solarnih panela, a toplotna pumpa na geotermalnu energiju će obezbediti panelno grejanje, u podovima. Imaćemo led rasvetu i senzorno osvetljenje, što znači da će se u zavinosti od intenziteta svetla napolju i broja ljudi u prostoriji, svetlo paliti, gasiti i regulisati. Sakupljaćemo kišnicu koju ćemo koristiti kao tehnološku vodu u sanitarnim čvorovima, bez obzira što možemo da se priključimo na gradski vodovod. Pokazaćemo da zgrada može da funkcioniše nezavisno. Višak vode će se koristiti za zalivanje zelenih površina okolo”, objašnjava Vasiljević.

On ističe da još nije poznata vrednost investicije, ali da će zgrada imati od dve do tri hiljade kvadrata, i da bi uskoro trebalo da se raspiše tender za projektovanje.

Objekat će imati i show room, gde će svaki posetilac moći da vidi kolika je potrošnja energije, kako je ta energija proizvedena i kolika je ukupna emisija CO2.

“A, iza te zgrade, što je neka vrsta simbolike, je postrojenje od 1.000 MW za proizvodnju toplotne energije na fosilne energente. Hoćemo da pokažemo da je moguće napraviti objekte koji će imati skoro nula energetsku potrošnju, da budu potpuno održivi i da koriste obnovljive izvore energije. Ideja je da se pokaže da javni sektor brine, ali i da se obratimo svakom građaninu i nateramo ga da razmišlja o potrošnji energije, i kako da svoj dom učini energetski efikasnim”, ističe Vasiljević.

Najveća toplana u JIE

Beogradske elektrane su državna kompanija zadužena za daljinsko grejanje u Beogradu. Firma proizvodi i distribuira toplotnu energiju i toplu vodu za milion građana. Proizvodni kapaciteti imaju snagu od 2.917 MW sa prosečnom godišnjom proizvodnjom toplotne energije od oko 3.500.700 MWh.

Prema zvaničnom portalu kompanije, toplana “Novi Beograd”, snage 1.000 MW, na gas, najveća je u jugoistočnoj Evropi (JIE).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. februar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

2. februar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

2. februar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

2. februar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike