Vesti

Beograd započeo pripremu akcionih planova za ekologiju i održivi razvoj, kao i kandidature za nagradu Zelena prestonica Evrope

Slika: Grad Beograd

Objavljeno

05.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd započeo je danas izradu Akcionog plana za zeleni grad (GCAP) i Akcionog plana za održivi energetski razvoj i klimatske promene (SECAP) u okviru programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zeleni grad. Beograd je, takođe, započeo i pripremu kandidature za nagradu Zelena prestonica Evrope.

Gradonačelnik Zoran Radojičić potpisao je danas Povelju gradonačelnika za klimu i energiju, čime je otvorena početna konferencija za izradu strateških dokumenata i akcionih planova, kao i pripremu kandidature. Sredstva za projekte GCAP i SECAP doniraće Udruženi fond Japana i EBRD.

“Tokom narednih 15 meseci biće izrađen Akcioni plan za zeleni grad i Akcioni plan za održive izvore energije i klimu”, izjavio je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da se Beograd danas obavezao da više radi na ublažavanja efekata klimatskih promena, ali i održivom razvoju grada.

Lin O’Grady, zamenik direktora za komunalnu i ekološku infrastrukturu EBRD-a, je izjavila da će u narednih 12 meseci zajedno sa Gradom Beogradom raditi na prepoznavanju važnih investicija u oblasti životne sredine.

A, savetnik u Ambasadi Japana Tetsua Tsubota rekao je da Vlada Japana pruža punu podršku Srbiji u pogledu unapređenja zaštite životne sredine, što će nastaviti da čini i ubuduće.

Bez kotlarnica na mazut do 2021. godine

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je podsetio da je Grad doneo odluku o ukidanju plastičnih kesa, kao i odluku o kvalitetu vazduha.

“Prvi smo u regionu uveli pet elektro autobusa, kao pilot projekat koji se pokazao dobrim, i već sledeće godine imaćemo 80 takvih autobusa u centu grada. A, verujem da do 2021. godine nećemo imati nijednu kotlarnicu na mazut, koje su veliki zagađivači vazduha”, naglasio je Nikodijević.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pohvalio je Beograd što je značajno napredovao u očuvanju životne sredine, pre svega u podizanju svesti građana. On je naveo da će Ministarstvo pružiti svu svoju pomoć i podršku Beogradu da dobije titulu Zelene prestonice Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

5. oktobar 2018. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

5. oktobar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

5. oktobar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

5. oktobar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije