Vesti

Beograd započeo pripremu akcionih planova za ekologiju i održivi razvoj, kao i kandidature za nagradu Zelena prestonica Evrope

Slika: Grad Beograd

Objavljeno

05.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd započeo je danas izradu Akcionog plana za zeleni grad (GCAP) i Akcionog plana za održivi energetski razvoj i klimatske promene (SECAP) u okviru programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zeleni grad. Beograd je, takođe, započeo i pripremu kandidature za nagradu Zelena prestonica Evrope.

Gradonačelnik Zoran Radojičić potpisao je danas Povelju gradonačelnika za klimu i energiju, čime je otvorena početna konferencija za izradu strateških dokumenata i akcionih planova, kao i pripremu kandidature. Sredstva za projekte GCAP i SECAP doniraće Udruženi fond Japana i EBRD.

“Tokom narednih 15 meseci biće izrađen Akcioni plan za zeleni grad i Akcioni plan za održive izvore energije i klimu”, izjavio je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da se Beograd danas obavezao da više radi na ublažavanja efekata klimatskih promena, ali i održivom razvoju grada.

Lin O’Grady, zamenik direktora za komunalnu i ekološku infrastrukturu EBRD-a, je izjavila da će u narednih 12 meseci zajedno sa Gradom Beogradom raditi na prepoznavanju važnih investicija u oblasti životne sredine.

A, savetnik u Ambasadi Japana Tetsua Tsubota rekao je da Vlada Japana pruža punu podršku Srbiji u pogledu unapređenja zaštite životne sredine, što će nastaviti da čini i ubuduće.

Bez kotlarnica na mazut do 2021. godine

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je podsetio da je Grad doneo odluku o ukidanju plastičnih kesa, kao i odluku o kvalitetu vazduha.

“Prvi smo u regionu uveli pet elektro autobusa, kao pilot projekat koji se pokazao dobrim, i već sledeće godine imaćemo 80 takvih autobusa u centu grada. A, verujem da do 2021. godine nećemo imati nijednu kotlarnicu na mazut, koje su veliki zagađivači vazduha”, naglasio je Nikodijević.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pohvalio je Beograd što je značajno napredovao u očuvanju životne sredine, pre svega u podizanju svesti građana. On je naveo da će Ministarstvo pružiti svu svoju pomoć i podršku Beogradu da dobije titulu Zelene prestonice Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

5. oktobar 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. oktobar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

5. oktobar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

5. oktobar 2018. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine