Električna energija

Antić: Još 900 miliona evra za ekološke projekte u elektranama na ugalj

Antic-900-miliona-evra-za-ekoloske-projekte-u-elektranama-na-ugalj

Slika: Aleksandar Antić (Twitter)

Objavljeno

04.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija namerava da u narednim godinama investira 900 miliona evra u sektor proizvodnje električne energije iz uglja kako bi se popravila zaštita životne sredine, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

U prethodnom periodu, kako je naveo, uloženo je oko 400 miliona evra u različite ekološke projekte u ovu vrstu proizvodnje električne energije.

Oko 400 miliona evra uloženo je dosad u termoelektrane

Rešeno je pitanje praškastog zagađenja, a rešava se i pitanje odsumporavanja dimnih gasova, što su ključni izazovi u ovom sektoru, izjavio je ministar na konferenciji „Zelena ekonomija regiona“, koju je organizovala Adria Media Group.

Prema njegovim rečima, činjenica da se dve trećine električne energije proizvodi iz uglja nameće nekoliko prioriteta, među kojima je posebno važno učiniti proizvodnju ekološki odgovornijom i omogućiti veću zastupljenost obnovljivih izvora energije.

Kao drugi prioritet ministar je naveo veći broj projekta iz obnovljivih izvora energije

Kao drugi prioritet naveo je veći broj projekta iz obnovljivih izvora energije i podsetio da je u poslednjih nekoliko godina na mrežu pušteno oko 550 MW instalisanih kapaciteta iz ovih izvora energije.

On je istakao da se radi na regulativnom okviru kao osnovi za nove projekte za obnovljivu energiju. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nedavno je saopštila da traži konsultanta za pripremu aukcija za obnovljive izvore energije u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

4. jun 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

4. jun 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

4. jun 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

4. jun 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin