Električna energija

Albanija izabrala akcionare berze električne energije APEX

Albanija izabrala akcionare berze električne energije APEX

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je izabrala operatore prenosnog sistema Albanije i Kosova – kompanije OST i KOSTT za akcionare firme koja će upravljati albanskom berzom električne energije APEX. Firma će započeti s radom u prvom tromesečju 2021. godine, navodi se u izveštaju Praćenje energetske tranzicije (Energy Transition Tracker).

Izveštaj je počeo da objavljuje Sekretarijat Energetske zajednice kako bi predstavio status energetske tranzicije u ugovornim stranama na Zapadnom Balkanu. Prvi izveštaj, između ostalog, donosi i  trenutnu situaciju u Albaniji, BiH, Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji u vezi sa razvojem tržišta električne energije i berzi električne energije.

Ubrzan je postupak osnivanja APEX-a i spajanja tržišta Kosova* i Albanije

Razvoj konkurentnog tržišta električne energije i dalje je ključan za obezbeđivanje cenovnih signala i povećanja investicija, a nepostojanje organizovanog tržišta električne energije, pre svega, dan-unapred tržišta, ostaje glavna prepreka razvoju konkurencije, navodi se u izveštaju.

Trenutno samo Srbija ima berzu za električnu energiju.

albanija-berza-elektricne-energije-energetska-tranzicija

Kako se navodi u izveštaju, u poslednim mesecima ubrzan je proces osnivanja berze APEX i povezivanja tržišta Albanije i Kosova*. Inače, zbog pandemije korona virusa Albanija je sredinom aprila obustavila tender za izbor akcionara za berzu.

Odluka o imenovanju nominovanog operatora tržišta električne energije u Severnoj Makedoniji čeka novu vladu

Albanija je krajem juna za akcionare berze APEX izabrala operatore prenosnog sistema Albanije i Kosova* – OST i KOSTT, navodi se u izveštaju i dodaje da će firma, koja upravlja berzom, početi sa radom u prvom kvartalu 2021.

U isto vreme nastavljaju se i aktivnosti na spajanju tržišta Albanije i Kosova*.

Zastoj u pripremama za početak rada berze u Crnoj Gori

U Severnoj Makedoniji je usvojen pravni okvir za imenovanje nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO), a vladi je podnet predlog regulatora za imenovanje Makedonskog operatora tržišta električne energije (MEMO).

Konačnu odluku doneće nova vlada nakon izbora koji su nedavno održani.

Razvoj tržišta dan-unapred u Crnoj Gori je u trenutno zakočen u nedostatku sporazuma sa strateškim partnerom kompanijom Nord Pool, izabranim u aprilu 2019.

Sekretarijat predložio regulativu za podršku projektima za spajanje tržišta

S obzirom da je regionalno tržište malo, spajanje sa panevropskim tržištem i dalje je neophodno da bi se povećala konkurencija i efikasnost prekogranične trgovine.

Spajanje dan-unapred tržišta i unutardnevnih tržišta zemalja Zapadnog Balkana sa članicama EU ključni je preduslov za potpunu integraciju tržišta.

Iako su u toku aktivnosti na usvajanju pravno obavezujućeg okvira za spajanje tržišta na osnovu recipročne primene propisa o smernicama o dodeljivanju kapaciteta i upravljanju zagušenjima (CACM), Sekretarijat je predložio koncept za postepenu primenu CACM kako bi se omogućilo zemljama sa Zapadnog Balkana da se pridruže procesu Single Day Ahead Coupling na osnovu ugovora.

Ključni preduslov za spajanje tržišta je operativno dan-unapred tržište, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. jul 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. jul 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. jul 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

20. jul 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.